dimecres, 23 de desembre del 2015

Atenció a la diversitat







L’atenció a la diversitat és un principi fonamental en la docència amb la finalitat d’assegurar la igualtat d’oportunitats de tots.
La bona educació és aquella capaç d’adaptar-se a les necessitats dels infants, no hi ha dos nens iguals i això els educadors sempre ho han de tenir present. La diversitat es troba des de: l’edat, gènere, raça, llengua, personalitat, etc. al igual que també té a veure amb el ritme i maduresa de cadascun.

Classificarem les característiques que generen diversitat: en socials, físiques i psicològiques:

Socials:

. Procedència geogràfica i cultural
. Nivell socioeconòmic

Físiques:

. Característiques físiques

Psicològiques:

. Ritmes de treball i atenció
. Coneixements previs
. Motivació
. Estils i hàbits d’aprenentatge
. Interessos
. Capacitats
. Establiment de relacions afectives
. Maneres d’establir comunicació

Tindrem clar el que volem assolir i el que volem que els infants assoleixin, tenint en compte les seves peculiaritats.
Per fer-ho possible, s’hauran d'adequar les actuacions a la diversitat de l'alumnat, adaptant la programació a aquesta diversitat.
Si una necessitat es detectada a l’aula, el primer que farem és posar-ho amb comú amb la resta de l’equip i farem una observació més acurada.
Si entre tots es coincideix en què la necessitat existeix, farem venir a l'escola un especialista d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) perquè corrobori el nostre diagnòstic. Seguirem el protocol establert i d’acord amb el PEC I PPC del centre, treballant conjuntament amb els especialistes i les famílies, per tal d’aconseguir el resultat més favorable en el desenvolupament de l'infant.

La nostra unitat es centra en la música, que esdevé un llenguatge universal i que ens serveix com a eina integradora entre els infants. Pot influir i potenciar positivament les capacitats cognitives, emocionals, psicomotrius i motivacionals, així com la disposició a l’aprenentatge, la concentració, l’empatia, la constància, la col·laboració, entre d’altres. I produeix una sensació de gaudi i extraversió. Els recursos musicals com ara les cançons, les danses, els ritmes... són un mitjà per crear situacions d’empatia, de cooperació i sobretot, són un mitjà per unir la diversitat present a les aules.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada