Pàgines

diumenge, 13 de desembre del 2015

4.4.5 Paper de la persona educadora.



Cal   esmentar primer de tot que la incorporació de l’infant a un centre   educatiu, en aquest cas, la Llar, comporta un canvi en la seva vida,   perquè passa d’un entorn reduït i conegut a un altre més ampli i   diferent per a ell. I dins aquest context educatiu l’educadora passa a   ser per a l’infant el seu referent afectiu, i com a tal, el paper que  ha  d’assolir és el següent: 

·       Ha   de proporcionar-li seguretat, afectivitat, punts de referència i   establir un vincle amb ell, però sense treure importància al paper de  la  mare, perquè només així iniciarà la seva relació amb els altres. 
·    Ha   d’aportar una atenció adequada, de qualitat i una acollida emocional,   creant d’aquesta manera un vincle afectiu amb l’infant, el qual li   facilitarà el desenvolupament de la seva seguretat i autonomia.
·     Ha d’establir amb l’infant una relació de comprensió, comunicació i d’escolta basada en l’empatia.
·       Ha   de conèixer els interessos i necessitats de l’infant i també del grup,   per tal de poder adequar la intervenció als diferents nivells i ritmes   d’aprenentatge.
·         Ha de promoure la manipulació i experimentació en l’infant a partir del material que posi al seu abast.
·         Ha d’afavorir la socialització a l’aula. 
·     Ha d’observar comportaments i situacions que es donin durant l’activitat per poder tenir més eines de treball i comprensió. 
·       Les   activitats que proposi han de ser motivadores, significatives,   socialitzant i lúdiques (característiques específiques per el període   d’adaptació dels infants) i que afavoreixin el coneixement del seu   entorn proper, és a dir, dels companys, de les educadores i de l’espai   que l’envolta. 
·         Ha de ser responsable de tot allò que succeeixi a l'aula. 
·      Ha de conèixer i disposar dels instruments de treball necessaris per a portar a terme les diferents activitats. 
·   Ha d’establir un contacte obert i sincer amb la família, compartint l acció educativa en alguns àmbits més específics:
  - Conèixer l infant
  - Acordar criteris educatius comuns
  - Oferir models d intervenció i relació amb els infants
  - Ajudar a conèixer la funció educativa del infant
  
·       S'ha de crear un vincle amb l infant. Amb la seva presència, la seva veu, el seu afecte,...s acollirà al nen/a i se li oferirà així un medi protector i estable. Així s'anirà establint una relació més estreta i així es crearan les bases perquè desenvolupi la seva capacitat de relació social.
  
·         Ha de planejar, programar i avaluar les activitats, tant a nivell individual com de grup.
·        Ha d’organitzar els estímuls ambientals per així afavorir les situacions d’aprenentatge i de  comunicació.

En   principi totes les activitats de la unitat didàctica són dirigides,  per  tant el paper de l’educador/a és manifestament actiu. Decideix el   moment de començar, d'acabar i recollir en funció del temps programat o   dels primers infants que mostren indicis de cansament. 
Tot   i així adoptarem una actitud d’observació, per tal de poder estudiar   les activitats, el seu desenvolupament i adequació, per més tard poder   fer l'avaluació de la unitat didàctica.
Com   a educador/es acompanyarem als infants, aportant seguretat, compartint   amb ells moments importants, observant-los, escoltant-los, donant-los   temps, acompanyant-los amb paraules, no imposant sinó donant   possibilitats, tenint en compte les individualitats de cada nen/a. 
D’aquesta manera ajudarem els infants a avançar en el seu desenvolupament intel·lectual i moral. 
No   busquem en els infants l’obediència per l’obediència, la submissió, el   conformisme o la passivitat, sinó que volem potenciar la reflexió, que   pensin sobre els seus actes i les conseqüències que comporten, que   prenguin decisions, que es responsabilitzin del què fan, que  reflexionin  juntament amb els altres. En definitiva, que raonin i que  enraonin amb  els altres. D’aquesta manera ajudarem els infants a  avançar en el seu  desenvolupament intel·lectual i moral.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada